Sint-Hermes

Koren
Sint-Gregoriuskoor

Koorweekend Dordrecht 2005:
zaterdag 27 en zondag 28 augustus:
EEN VOLTREFFER!!!

foto: Philippe Wieleman

De KRIMPENERWAARD, de streek van het Nederlandse Dordrecht- vormde dit jaar het decor voor het traditionele koorweekend van het gemengd Sint-Gregoriuskoor van Sint-Hermes. Stadsbeiaardier Boudewijn Zwart , bevriend collega van onze koorleider-beiaardier, was hiervoor de onmiddellijke aanleiding.
Liet de zon het in de zomer van 2005 grotendeels afweten, des te beter waren de weergoden ons gezind op 27 en 28 augustus: het werd een zonovergoten weekend!
Historische rondleidingen, een orgelconcert, een beiaardconcert door onze koorleider op de ' scheve toren' van Dordrecht, een torenbezoek, een gastronomisch hoogstandje in een machtig decor, een heus openluchtconcert in de Oude Haven van Schoonhoven, het is maar een greep uit het programma dat een voortreffelijk werkend koorbestuur haar koorleden en sympathisanten aanbood! Als tegenprestatie hiervoor klonk op zondagmorgen zuivere Ronsese polyfonie in de Sint-NicolaasBasiliek van Ijsselstein. Pastor Paul Brenninkmeijer was in de wolken. Proficiat, Sint-Gregoriuskoor, voor deze puike prestatie! Proficiat koorbestuur voor het fantastische tweedaagse entertainment dat U onze 70-koppige groep aanbood!

Het hoogkoor van de Grote Kerk van Dordrecht. De toren helt tot 2,20m over!

De stemmige jachthaven van Dordrecht

Carine en Evelien ( bestuur) vr de Grote Kerk. Deze prachtige parel van gotische bouwkunst is tegenwoordig een gereformeerde kerk, maar placht een katholieke kerk te zijn.
Aan de trans van deze karakteristieke toren contrasteren de barokke wijzerplaten van het uurwerk fel met de gotiek van het kerkgebouw! In deze toren hangt de zwaarste beiaard van Europa! Niet minder dan 67 klokken zijn er goed voor een totaalgewicht van 56 000 kg, want de basklok alleen al weegt 10 000 kg! In de toren zien we de klokkenluiderszolder en de 6 luidklokken worden nog steeds manueel bediend!

In dit unieke kader woonden wij het Oude Havenconcert in Schoonhoven bij, een organisatie van Boudewijn Zwart. De Oude Haven van Schoonhoven werd herschapen in een sfeervolle site met optreden van een strijkersorkest in samenspel met twee vleugels en het ' Concert Carillon' ( mini rijdende beiaard van Boudewijn) n Russische volksdansgroepen. Het concert was volks van aard en werd bijgevolg erg gesmaakt door het brede publiek, je hoefde geen ' kenner' te zijn! ( Op de foto zien we de gracht en het stadhuis van Schoonhoven).

Dit is een kiekje genomen vanuit het campanile van de stadhuistoren. Van tussen de ( Vlaamse!!!) Van den Gheynklokken hebben we zicht op het koor van de Gereformeerde Kerk. Iets verder dan de kerk situeert zich de Oude Haven.

Op een oudejaarsnacht, enkele jaren geleden, klonken Boudewijn en zijn buurman -beide wonende aan de Oude Haven- in open lucht op het nieuwe jaar. In gedachten verzonken overschouwden ze de binnenwateren van Schoonhoven. " Een ideaal decor voor een massaspektakel, een sfeervol openluchtconcert," mijmerde Boudewijn. " Maar waar maken we het podium? Wat jammer dat hier geen brug ligt!" Daarop repliceerde de buurman-aannemer:" Als jij het openluchtconcert organiseert, dan bouw ik een brug!". En zo geschiedde. De Oude Havenconcerten Schoonhoven waren geboren! Al 8 jaar lokken ze telkens ruim 1000 toehoorders en dit jaar waren wij 70 van de 1000 , want de plaatsen waren gereserveerd!

Boudewijn Zwart, onze gastheer. Hij is organist, pianist, componist en vooral stadsbeiaardier van Amsterdam, Bergambacht, Dordrecht, Ede, Gouda, Ijsselstein, Schoonhoven en Zeewolde.

Bedankt, Boudewijn, voor de uitnodiging!!

De neogotische Sint-Nicolaasbasiliek van Ijsselstein, waar het sinds eeuwen vereerde Mariabeeldje nog steeds wordt aanbeden. Na de stijlvol opgeluisterde viering bood de ploeg van de sympathieke pastor Paul Brenninkmeijer onze groep koffie en thee aan!

Koren > Home

Laatste wijzigingen: 01/12/05 @ 02:02 CET | 5.7 msec