Home | kalender
 
Sint-Hermes

Erfgoed

Orgel Beiaard

Orgel
- Collonorgel
- Schyvenorgel
   
Beiaard
- Beiaardnieuws
- Beiaard en toren

- Delmotte Ephrem
- Van Malcot Ludo
- Wybraeke Dominique

Toren
- Torenmuseum

TORENMUSEUM


In de vroegere klokkenluiderskamer -een ruimte in de toren tussen hoogzaal en beiaardkamer- werd sinds een 5-tal jaar door de Werkgroep Beiaard van de Stedelijke Cultuurraad een TORENMUSEUM ingericht. Naar het voorbeeld van de torenmusea van Hasselt en Mol, die voorafgaandelijk werden bezocht, werden hier diverse zaken verzameld m.b.t. toren en beiaard, van oude klokjes tot een replica van de Koningin Paolaklok, van een 15e eeuws klokkenwiel tot de door bliksem getroffen torenhaan! Een rondleiding kan op aanvraag bij Dhr. Adelin Devos, gsm 0475/83.50.80


image 1683

Uiterst links: de kleine replica van de Paolaklok

Midden onder: het voormalige stokkenklavier van de beiaard ( 1930). Sinds de beiaardrestauratie van 1994-1995 werden zowel deze speeltafel als de 6 kleinste klokjes vervangen.

rechts boven: één van de vier wijzerplaten werd hier gerecupereerd nadat ze op de vier zijden van de toren werden verwijderd en vervangen door roestvrije exemplaren

rechts onder: het mechanische uurwerk van Tordoir ( Brussel) dat van onder de torenspits dienst deed. In 1995 werd een Apollo-computer geïnstalleerd door de firma Clock-o-matic uit Holsbeek ter vervanging van het aloude uurwerk dat niet meer accuraat werkte. Deze Apollo-computer ontvangt een signaal van de krachtige DCF77-zender ( moederklok) die opgesteld staat in Mannheim ( Frankfürt). Deze zender is een nauwkeurig tijdsbaken met slechts een tijdsafwijking van 1 sec./100.000 jaar!

image 1685

De kleine replica van de Koningin Paolaklok


image 1702


De voormalige speeltafel waarop de legendarische stadsbeiaardier Ephrem Delmotte zich van 1930 tot 1961 heeft uitgeleefd. Ook de huidige stadsbeiaardier Ludo Van Malcot bespeelde ze nog van 1986 tot 1994.









image 1703


















Dit oefenklavier liet de Brugse beiaardier Aimé Lombaert bouwen bij de firma Clock-o-Matic uit Holsbeek. Bij aanslag horen we de klank van hamertjes die op metalen latjes slaan. Uiteindelijk kwam het bij Dominique Wybraeke terecht, die het schonk aan het torenmuseum.
Rechts onder zien we de ruim 80 kg wegende klepel van de Paolaklok. Onverhoeds brak de nochtans nieuwe klepel enkele jaren geleden af en sloeg een gat in de eiken plankenvloer.

Sint Hermes > Orgel & Beiaard
  | Afdrukken |Zoeken |SiteMap | Mail ons





Laatste wijzigingen: 23/03/04 @ 22:37 CET | 3.9 msec
© Copyright 2003-2024 Parochie-ronse.be
Powered by SiteEdit © 2002-2024